Milovníci vína obvykle znají italské označení původu a kvality vín DOC a DOCG anebo francouzské AOC. Ovšem i vína z jižní Moravy už mají vlastní označení kontroly původu a kvality – VOC neboli Víno originální certifikace.
Jak taková certifikace vypadá? Zkušení vinaři nejdřív vyberou vinice, které jsou pro výrobu VOC nejvhodnější, protože mají jedinečné půdní složení. Dbají na to, aby v každé oblasti šlo o typickou odrůdu – třeba v oblasti VOC Mikulov je to Rulandské šedé, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Ryzlink Rýnský a Pálava. Následně se vinaři zaručí, že budou vyrábět víno, které pochází opravdu jen z přísně vymezených míst.
Původ vína poznáte v každém doušku
Někdo by si možná řekl, že označení původu vína je důležité pouze pro opravdové znalce. To je ale omyl. Rozdíl v chuti těchto vín oproti necertifikovaným vínům pozná každý. Díky zaručenému původu a odrůdové čistotě mají totiž jasný rukopis. Víno ze stejné oblasti z jednotlivých ročníků by mělo mít identickou barvu, vůni i chuť, která navíc odráží to nejlepší z konkrétní odrůdy.
Rukopis vína prověří ochutnávka
Vína aspirující na označení VOC před jejich uvedením na trh degustují v malém kroužku zástupci sdružení vinařů, odborníků a uznávaných vinařských osobností. Právě ti vynesou konečný ortel o tom, jestli má konkrétní víno opravdu charakteristickou chuť a může získat označení VOC. Tím se zaručuje vysoká kvalita těchto vín.
Vína s přívlastkem nezmizí
Nejspíš jste zvyklí orientovat se ve světě vín pomocí značek, odrůd a přívlastků (jakostní víno, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů apod.). Toto značení samozřejmě zůstává i na těch lahvích, která mají navíc označení VOC.
Obojí nám ale prozradí o vínu něco jiného. Přívlastek říká pouze to, kolik stupňů cukernatosti měly sbírané hrozny, ze kterých se víno vyrobilo. Naopak terroir neboli původ vína vypovídá i o jeho kvalitě. Tento systém má přitom na Moravě hluboké kořeny – užíval se tu po staletí až do 2. světové války. Potom vinaři přešli na germánský způsob značení vína pomocí přívlastků.
Nyní už tedy můžete na lahvi moravského vína sledovat všechna označení a stát se tak sami sobě sommelierem.