Připravte se na grilovací sezonu II.

Máme pro vás další tip na grilování, tentokrát z vepřového masa. 

Vepřová panenka ve vinagretě s grilovanou zeleninou

Jednou z hlavních předností vepřové panenky je jednoduchá příprava. V podstatě stačí maso očistit a osolit, případně dochutit jednoduchou zálivkou a pár minut grilovat. Jako přílohu podávejte grilovanou zeleninu a samozřejmě i červené víno, například odrůdy Rulandské modré, které v ústech vytvoří dokonalou souhru. Už také vidíte obdivné pohledy vašich hostů?

Ingredience

  • Celá vepřová panenka (ohřátá na pokojovou teplotu)
  • 3 papriky
  • 2 lilky
  • Česnek
  • Cibule

Vinagreta (octová zálivka)

  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • Špetka soli

Postup

  • Nejprve si rozpálíme gril. Pro tento pokrm je nejvhodnější použít dřevěné brikety.
  • Nachystáme si vinagretu (octovou zálivku). V misce smícháme vinný ocet, extra panenský olivový olej a špetku soli. Vepřovou panenku odblaníme, ze všech stran osolíme a potřeme vinagretou, ponecháváme v celku. Takto připravenou panenku vložíme do alobalu, znovu pokapeme zálivkou, zabalíme a necháme temperovat poblíž ohně. „Temperováním se panenka postupně prohřeje a neutrpí teplotní šok poté, co ji vložíme na gril. Povrch, na kterém necháte panenku temperovat, by měl být dostatečně teplý, ale ne žhavý, ideálně tak, že na něj položíte ruku a napočítáte do pěti. Ideální doba temperování je okolo hodiny,“ říká Hugo Hromas.
  • Na gril s plápolajícím ohněm poklademe papriky a lilky, kousek dál od plamenů celý neloupaný česnek a neloupanou cibuli. Grilujeme tak dlouho, až je slupka paprik a lilků spálená ze všech stran a lilek je měkký. Cibule a česnek musejí být měkké uvnitř.
  • Hotovou zeleninu sejmeme z grilu a sloupneme spálenou slupku. Papriku a cibuli nakrájíme na proužky, lilek zbavený slupky rozsekáme nožem (nepoužívejte mixér) a smícháme s rozsekaným česnekem. Zeleninu můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu.

  • Temperované maso vybalíme z alobalu a zprudka na dobře rozpáleném grilu opečeme. Při grilování celého masa myslete na to, aby bylo dobře opečené ze všech stran, proto ho otáčejte vždy zhruba po 4- 5 minutách.
  • Opečené maso sejmeme z grilu a necháme asi 3 minuty odpočinout. Poté nakrájíme na plátky. Uvnitř by měla zůstat růžová. Vinagretu můžeme na závěr vylepšit nakrájenou zeleninou, například čerstvou paprikou nebo bylinkami, a přelít s ní maso a zeleninu.

Tip sommeliera:

Ke grilované vepřové panence v nepříliš pikantní úpravě bych doporučil Selection Barrique Rulandské Modré Víno Mikulov Sommelier Club. Toto víno zrálo v dubových sudech barrique, které mu propůjčily typickou eleganci a hladkost. Je šťavnaté, středně plné s příjemnou tříslovinou, která krásně doplní chuť masa. Víno má krásnou rubínovou barvu a elegantní vůni s tóny lesního ovoce a hořké čokolády. V pozadí ucítíme jemný nádech kouře a vanilky. Podávejte vychlazené o teplotě 16°C.

2021-03-22T10:16:57+01:00