Máme pro vás další tip na grilování, tentokrát z vepřového masa.
Vepřová panenka ve vinagretě s grilovanou zeleninou
Jednou z hlavních předností vepřové panenky je jednoduchá příprava. V podstatě stačí maso očistit a osolit, případně dochutit jednoduchou zálivkou a pár minut grilovat. Jako přílohu podávejte grilovanou zeleninu a samozřejmě i červené víno, například odrůdy Rulandské modré, které v ústech vytvoří dokonalou souhru. Už také vidíte obdivné pohledy vašich hostů?
Ingredience
- Celá vepřová panenka (ohřátá na pokojovou teplotu)
- 3 papriky
- 2 lilky
- Česnek
- Cibule
Vinagreta (octová zálivka)
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje extra virgin
- Špetka soli
Postup
- Nejprve si rozpálíme gril. Pro tento pokrm je nejvhodnější použít dřevěné brikety.
- Nachystáme si vinagretu (octovou zálivku). V misce smícháme vinný ocet, extra panenský olivový olej a špetku soli. Vepřovou panenku odblaníme, ze všech stran osolíme a potřeme vinagretou, ponecháváme v celku. Takto připravenou panenku vložíme do alobalu, znovu pokapeme zálivkou, zabalíme a necháme temperovat poblíž ohně. „Temperováním se panenka postupně prohřeje a neutrpí teplotní šok poté, co ji vložíme na gril. Povrch, na kterém necháte panenku temperovat, by měl být dostatečně teplý, ale ne žhavý, ideálně tak, že na něj položíte ruku a napočítáte do pěti. Ideální doba temperování je okolo hodiny,“ říká Hugo Hromas.
- Na gril s plápolajícím ohněm poklademe papriky a lilky, kousek dál od plamenů celý neloupaný česnek a neloupanou cibuli. Grilujeme tak dlouho, až je slupka paprik a lilků spálená ze všech stran a lilek je měkký. Cibule a česnek musejí být měkké uvnitř.
- Hotovou zeleninu sejmeme z grilu a sloupneme spálenou slupku. Papriku a cibuli nakrájíme na proužky, lilek zbavený slupky rozsekáme nožem (nepoužívejte mixér) a smícháme s rozsekaným česnekem. Zeleninu můžete servírovat samostatně nebo jako přílohu k masu.
- Temperované maso vybalíme z alobalu a zprudka na dobře rozpáleném grilu opečeme. Při grilování celého masa myslete na to, aby bylo dobře opečené ze všech stran, proto ho otáčejte vždy zhruba po 4- 5 minutách.
- Opečené maso sejmeme z grilu a necháme asi 3 minuty odpočinout. Poté nakrájíme na plátky. Uvnitř by měla zůstat růžová. Vinagretu můžeme na závěr vylepšit nakrájenou zeleninou, například čerstvou paprikou nebo bylinkami, a přelít s ní maso a zeleninu.
Tip sommeliera:
Ke grilované vepřové panence v nepříliš pikantní úpravě bych doporučil Selection Barrique Rulandské Modré Víno Mikulov Sommelier Club. Toto víno zrálo v dubových sudech barrique, které mu propůjčily typickou eleganci a hladkost. Je šťavnaté, středně plné s příjemnou tříslovinou, která krásně doplní chuť masa. Víno má krásnou rubínovou barvu a elegantní vůni s tóny lesního ovoce a hořké čokolády. V pozadí ucítíme jemný nádech kouře a vanilky. Podávejte vychlazené o teplotě 16°C.