Připravte se na grilovací sezonu III. – ryba

Velmi populární je také grilování ryb, které mají i tu výhodu, že jejich příprava není příliš dlouhá. Pojďte vyzkoušet italskou specialitu v její rybí verzi – grilování sumce.

Saltimbocca ze sumce v sušené šunce se salátem z grilované mrkve

Saltimbocca znamená v překladu „skoč do úst“ a pochází z Itálie. Originální recept se připravuje z telecího masa, které se obalí šalvějí a šunkou. Pokud chcete vaše grilování odlehčit, vyzkoušejte rybí variantu ze sumce, kterou doporučuje známý kuchař Hugo Hromas. Se salátem z pečené mrkve a vinnou pěnou Sabayon nebo španělskou salsou Romesco vykouzlíte lehké a krásně barevné jídlo.

  

Ingredience

Sumec obalený v sušené šunce

  • 500 g filetu ze sumce obecného
  • 10 plátku sušené šunky, například parmské
  • 10 lístků šalvěje
  • Sůl

Salát z pečené mrkve

  • Svazek mrkve
  • 2 pomeranče
  • Svazek máty
  • Hrst sekaného koriandru
  • Medovo-citrónový dresink – 1 lžíce medu, olivového oleje, vinného octu, 1 lžička soli
  • Koření podle chuti – můžete použít směs 4 druhy koření nebo špetku mletého zázvoru a špetku skořice

Omáčka Sabayon

  • 0,3l suchého bílého vína
  • 3 žloutky
  • Špetka soli

 

 

 

Romesco salsa

  • 3 rajčata
  • 1 palice česneku
  • 1 červená paprika
  • Hrst loupaných pražených lískových ořechů
  • Krajíc chleba bez kůrky – nejlépe bílý pšeničný z kvásku (lze použít i jiný pšeničný chléb)
  • Vinný ocet
  • Olivový olej
  • Sůl

 

Postup

  • Filet ze sumce nakrájíme na medailonky a osolíme. Na medailonky položíme lístek šalvěje a obalíme plátkem sušené šunky. Vložíme na gril na mírný oheň.
  • Mrkev zbavíme natě a omyjeme, pomeranče přepůlíme. Vše připravujeme na grilu do změknutí.
  • V misce si připravíme medovo-citrónový dresink. Smícháme med, extra panenský olivový olej, vinný ocet a špetku soli.
  • Po změknutí sundáme mrkev a pomeranče z grilu, zbavíme černých slupek a nakrájíme na kolečka. Vše smícháme s nasekanými bylinkami, dochutíme připraveným medovo-citrónovým dresinkem, případně kořením podle chuti.
  • Na salsu Romesco ugrilujeme rajčata, červenou papriku a palici česneku. Po změknutí sundáme vše z grilu, oloupeme černou slupku a vložíme buď do hmoždíře nebo do mixéru. Přidáme hrst lískových oříšků a krajíc chleba bez kůrky a vše rozemeleme. Salsu, která má mít hrubou konzistenci, dochutíme vinným octem, extra panenským olejem a špetkou soli.
  • Na omáčku Sabayon smícháme suché bílé víno, žloutky a špetku soli. Vše vyšleháme metlou nad mírným ohněm ve vodní lázni, dokud nedosáhneme napůl ztuhlé pěny.
  • Grilovaného sumce podáváme s mrkvovým salátem a jednou z připravených domácích omáček.

Tip sommeliera:

K sumci v grilované úpravě se hodí Rulandské bílé pozdní sběr Víno Mikulov Sommelier Club. Jeho chuť je středně plná, ovocitá, svěží s harmonickou kyselinkou a delší dochutí, ideální pro venkovní posezení. Vůně vína je středně intenzivní a bohatá, připomínající sadové ovoce, broskve a hrušky. Suché bílé víno navíc pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě a usnadní trávení. Dobrou volbou jsou i suché bílé sekty.

2021-03-22T10:16:46+01:00