Velmi populární je také grilování ryb, které mají i tu výhodu, že jejich příprava není příliš dlouhá. Pojďte vyzkoušet italskou specialitu v její rybí verzi – grilování sumce.
Saltimbocca ze sumce v sušené šunce se salátem z grilované mrkve
Saltimbocca znamená v překladu „skoč do úst“ a pochází z Itálie. Originální recept se připravuje z telecího masa, které se obalí šalvějí a šunkou. Pokud chcete vaše grilování odlehčit, vyzkoušejte rybí variantu ze sumce, kterou doporučuje známý kuchař Hugo Hromas. Se salátem z pečené mrkve a vinnou pěnou Sabayon nebo španělskou salsou Romesco vykouzlíte lehké a krásně barevné jídlo.
Ingredience
Sumec obalený v sušené šunce
- 500 g filetu ze sumce obecného
- 10 plátku sušené šunky, například parmské
- 10 lístků šalvěje
- Sůl
Salát z pečené mrkve
- Svazek mrkve
- 2 pomeranče
- Svazek máty
- Hrst sekaného koriandru
- Medovo-citrónový dresink – 1 lžíce medu, olivového oleje, vinného octu, 1 lžička soli
- Koření podle chuti – můžete použít směs 4 druhy koření nebo špetku mletého zázvoru a špetku skořice
Omáčka Sabayon
- 0,3l suchého bílého vína
- 3 žloutky
- Špetka soli
Romesco salsa
- 3 rajčata
- 1 palice česneku
- 1 červená paprika
- Hrst loupaných pražených lískových ořechů
- Krajíc chleba bez kůrky – nejlépe bílý pšeničný z kvásku (lze použít i jiný pšeničný chléb)
- Vinný ocet
- Olivový olej
- Sůl
Postup
- Filet ze sumce nakrájíme na medailonky a osolíme. Na medailonky položíme lístek šalvěje a obalíme plátkem sušené šunky. Vložíme na gril na mírný oheň.
- Mrkev zbavíme natě a omyjeme, pomeranče přepůlíme. Vše připravujeme na grilu do změknutí.
- V misce si připravíme medovo-citrónový dresink. Smícháme med, extra panenský olivový olej, vinný ocet a špetku soli.
- Po změknutí sundáme mrkev a pomeranče z grilu, zbavíme černých slupek a nakrájíme na kolečka. Vše smícháme s nasekanými bylinkami, dochutíme připraveným medovo-citrónovým dresinkem, případně kořením podle chuti.
- Na salsu Romesco ugrilujeme rajčata, červenou papriku a palici česneku. Po změknutí sundáme vše z grilu, oloupeme černou slupku a vložíme buď do hmoždíře nebo do mixéru. Přidáme hrst lískových oříšků a krajíc chleba bez kůrky a vše rozemeleme. Salsu, která má mít hrubou konzistenci, dochutíme vinným octem, extra panenským olejem a špetkou soli.
- Na omáčku Sabayon smícháme suché bílé víno, žloutky a špetku soli. Vše vyšleháme metlou nad mírným ohněm ve vodní lázni, dokud nedosáhneme napůl ztuhlé pěny.
- Grilovaného sumce podáváme s mrkvovým salátem a jednou z připravených domácích omáček.
Tip sommeliera:
K sumci v grilované úpravě se hodí Rulandské bílé pozdní sběr Víno Mikulov Sommelier Club. Jeho chuť je středně plná, ovocitá, svěží s harmonickou kyselinkou a delší dochutí, ideální pro venkovní posezení. Vůně vína je středně intenzivní a bohatá, připomínající sadové ovoce, broskve a hrušky. Suché bílé víno navíc pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě a usnadní trávení. Dobrou volbou jsou i suché bílé sekty.