VYBRALA JSEM VÁM TA NEJLEPŠÍ VÍNA, TAK SE PŘI JEJICH OBJEVOVÁNÍ DOBŘE BAVTE.
DO KOLEKCE VÍNO MIKULOV SOMMELIER CLUB JSEM VYBRALA TYPICKÁ, ODRŮDOVĚ CHARAKTERISTICKÁ VÍNA BOHATÝCH CHUTÍ A OKOUZLUJÍCÍCH VŮNÍ. VĚŘÍM, ŽE SI JEJICH OBJEVOVÁNÍ UŽIJETE STEJNĚ, JAKO JSEM SI HO UŽILA JÁ.

DENISA KOLAŘÍKOVÁ
HLAVNÍ SOMMELIERKA VINAŘSTVÍ VÍNO MIKULOV
Nabídka vín
Sametově hebké víno má sytější granátovou barvu, ve vůni převládá výrazná kombinace ovoce, maliny, listy jahodníku, patrný tón vanilky a tabáku. Chuť je elegantní a strukturovaná doprovázena příjemným dotekem sudu, ve kterém víno zrálo. Dochuť je dlouhá zakončena příjemně sladkým taninem.
červené
Barva
Sametově hebké víno má sytější granátovou barvu.
Vůně
Ve vůni převládá výrazná kombinace ovoce, maliny, listy jahodníku, patrný tón vanilky a tabáku.
Chuť
Chuť je elegantní a strukturovaná doprovázena příjemným dotekem sudu, ve kterém víno zrálo.
Doporučená teplota podávání
16 - 18°C
Doporučení k pokrmům
Víno se skvěle snoubí se sýry s bílou plísní typu brie, ale taktéž se zvěřinou a k pernaté zvěři.
Víno jiskrného vzhledu s nižší rubínovou barvou a světlým nazrálým okrajem při sklence, vůně je jemná s tóny přezrálého černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření. V hebké chuti je patrný nízký obsah kyselin, který se harmonicky propojuje s nasládlým taninem, jenž tomuto vínu dává plnost a dlouhé doznívání. Nezaměnitelnou kombinaci víno utvoří společně s uzenými kachními prsy, s jelením nebo srnčím ragú a jemnými paštikami.
červené
Barva
Víno jiskrného vzhledu s nižší rubínovou barvou a světlým nazrálým okrajem při sklence.
Vůně
Vůně je jemná s tóny přezrálého černého rybízu, višňové marmelády a divokého koření.
Chuť
V hebké chuti je patrný nízký obsah kyselin, který se harmonicky propojuje s nasládlým taninem, jenž tomuto vínu dává plnost a dlouhé doznívání.
Doporučená teplota podávání
16 - 18°C
Doporučení k pokrmům
Nezaměnitelnou kombinaci víno utvoří společně s uzenými kachními prsy, s jelením nebo srnčím ragú a jemnými paštikami.
Víno světlejší rubínové barvy s nazrálým cihlovým okrajem, ve vůni převládá intenzivní aroma lesního ovoce a listu jahodníku s marmeládovým podtónem a jemným kořeněným nádechem, celkový charakter ale příjemně ovocný. Tělo vína je plnější s lahodně hebkým tříslem, které postupně přechází ve sladší delší dochuť. Víno skvěle vynikne s hovězí nebo vepřovou pečení, s houbovými omáčkami a sýry tipu brie.
červené
Barva
Víno světlejší rubínové barvy s nazrálým cihlovým okrajem.
Vůně
Ve vůni převládá intenzivní aroma lesního ovoce a listu jahodníku s marmeládovým podtónem a jemným kořeněným nádechem, celkový charakter ale příjemně ovocný.
Chuť
Tělo vína je plnější s lahodně hebkým tříslem, které postupně přechází ve sladší delší dochuť. Víno skvěle vynikne s hovězí nebo vepřovou pečení, s houbovými omáčkami a sýry tipu brie.
Doporučená teplota podávání
16 - 18°C
Doporučení k pokrmům
Víno skvěle vynikne s hovězí nebo vepřovou pečení, s houbovými omáčkami a sýry tipu brie.
Víno středně intenzivní zlatavé barvy okouzlí výraznou vůní po broskvi a melounu s jemným dotekem černého bezu, chuť je harmonicky vyvážená, s velice příjemnou kyselinou, která je doprovázena dlouhou nasládlou dochutí jenž vytváří komplexní dojem z celého vína. V gastronomii víno vynikne zejména v kombinaci s kozím sýrem, bohatými předkrmy a pestrými úpravami drůbežích mas.
bílé
Barva
Víno středně intenzivní zlatavé barvy.
Vůně
Okouzlí výraznou vůní po broskvi a melounu s jemným dotekem černého bezu.
Chuť
Chuť je harmonicky vyvážená, s velice příjemnou kyselinou, která je doprovázena dlouhou nasládlou dochutí jenž vytváří komplexní dojem z celého vína.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
V gastronomii víno vynikne zejména v kombinaci s kozím sýrem, bohatými předkrmy a pestrými úpravami drůbežích mas.
Víno má vyšší rubínovou barvu s jemně fialovým nádechem a sytě červenými odlesky. Vůně je jemně kořenitá a ovocná s tóny višní a čokolády, chuť je měkká, šťavnatá a hebká s poměrně dlouhým závěrem.
červené
Barva
Víno má vyšší rubínovou barvu s jemně fialovým nádechem a sytě červenými odlesky.
Vůně
Vůně je jemně kořenitá a ovocná s tóny višní a čokolády.
Chuť
Chuť je měkká, šťavnatá a hebká s poměrně dlouhým závěrem.
Doporučená teplota podávání
16 - 18°C
Doporučení k pokrmům
Doporučujeme podávat k výraznějším úpravám vepřového masa, ke skopovému či pernaté zvěřině.
Zelenkavě žlutá barva, příjemné aroma sadového ovoce s podtóny exotických plodů. Elegantní, plná a uhlazená chuť ovocného charakteru s delší dochutí. Doporučujeme podávat k výraznějším úpravám dravých ryb, k mořským plodům.
bílé
Barva
Zelenkavě žlutá barva.
Vůně
Příjemné aroma sadového ovoce s podtóny exotických plodů.
Chuť
Elegantní, plná a uhlazená chuť ovocného charakteru s delší dochutí.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Doporučujeme podávat k výraznějším úpravám dravých ryb, k mořským plodům.
Barva tohoto vína je sytě rubínová. Vůně jemná a vyzrálá, s ovocnými a čokoládovými tóny. Plnější chuť s harmonickou a jemnou tříslovinou.
červené
Barva
Barva tohoto vína je sytě rubínová.
Vůně
Vůně jemná a vyzrálá, s ovocnými a čokoládovými tóny.
Chuť
Plnější chuť s harmonickou a jemnou tříslovinou.
Doporučená teplota podávání
16 - 18°C
Doporučení k pokrmům
Doporučujeme podávat ke steakům, hovězím ragů či gulášům.
Víno jiskrného vzhledu má nižší citronovou barvu se zelinkavým nádechem, výrazně se tato odrůda projevuje ve vůni, kde převládá bezový a lipový květ a přezrálý černý rybíz. Chuť je velice svěží a harmonická, zbytkový cukr je příjemně vyvážen šťavnatou kyselinou a delší závěr je doplněn o jemnou kořenitost angreštu. Tento polosuchý Hibernal skvěle doplní bohatou thajskou kuchyni a těstoviny s gorgonzolovou omáčkou.
bílé
Barva
Víno jiskrného vzhledu má nižší citronovou barvu se zelinkavým nádechem.
Vůně
Výrazně se tato odrůda projevuje ve vůni, kde převládá bezový a lipový květ a přezrálý černý rybíz.
Chuť
Chuť je velice svěží a harmonická, zbytkový cukr je příjemně vyvážen šťavnatou kyselinou a delší závěr je doplněn o jemnou kořenitost angreštu.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Tento polosuchý Hibernal skvěle doplní bohatou thajskou kuchyni a těstoviny s gorgonzolovou omáčkou.
Víno sytější zlatavé barvy s jiskrnými odlesky, vůně je velmi bohatá, plná exotického ovoce, lichi, manga a kandovaných citrusových plodů. Chuť je krásně plná se šťavnatou kyselinou, která je příjemně harmonizována zbytkovým cukrem jenž v dochuti přechází v medové tóny. Víno znamenitě podpoří kořenitou a pikantní asijskou kuchyni, sýry s ušlechtilou modrou plísní a méně sladké ovocné dezerty.
bílé
Barva
Víno sytější zlatavé barvy s jiskrnými odlesky.
Vůně
vůně je velmi bohatá, plná exotického ovoce, lichi, manga a kandovaných citrusových plodů.
Chuť
Chuť je krásně plná se šťavnatou kyselinou, která je příjemně harmonizována zbytkovým cukrem jenž v dochuti přechází v medové tóny.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Víno znamenitě podpoří kořenitou a pikantní asijskou kuchyni, sýry s ušlechtilou modrou plísní a méně sladké ovocné dezerty.
Zářivě zlatá barva. Elegantní vůně s dominantním projevem šťavnatých citrusových plodů. Chuť je výrazná, s vyváženým poměrem zbytkového cukru a hravé kyseliny.
bílé
Barva
Zářivě zlatá barva.
Vůně
Elegantní vůně s dominantním projevem šťavnatých citrusových plodů.
Chuť
Chuť je výrazná, s vyváženým poměrem zbytkového cukru a hravé kyseliny.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Úchvatné spojení vznikne spojením smetanových noků se špenátem, vydatnější úpravě drůbežího masa nebo s pikantnějšími krevetami.
Víno jiskrného vzhledu s vyšší zlatavou barvou a plným okrajem při sklence, v intenzivní exotické vůni se harmonicky doplňuje šťavnatá broskev s citronovou kůrou a sladkým kořením. Chuť je plná a vláčná, poměr kyselin a cukru je v lahodné kombinaci a utváří tak dlouhý, ale přesto svěží závěr. Jako skvělý doprovod bude víno v kombinaci se smetanovo-houbovými pokrmy, panenkou propečenou do růžova, nebo dravými rybami.
bílé
Barva
Vyšší zlatavá barva.
Vůně
Intenzivní exotická vůně.
Chuť
Chuť je plná a vláčná.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Jako skvělý doprovod bude víno v kombinaci se smetanovo houbovými pokrmy, panenkou propečenou do růžova, nebo dravými rybami.
Víno sytě zlaté barvy s vyšší viskozitou. Intenzivní vůně rozinek a zralého manga elegantně přechází do medových podtónů. Chuť je lahodně sladká, výrazně ovocná, s jemnou kořenitostí a příjemnou kyselinou v dlouhém závěru. Ideální kombinaci vytvoříte spojením se sladkým ovocným dezertem nebo s brusinkovou paštikou.
bílé
Barva
Víno sytě zlaté barvy s vyšší viskozitou.
Vůně
Intenzivní vůně rozinek a zralého manga elegantně přechází do medových podtónů.
Chuť
Chuť je lahodně sladká, výrazně ovocná, s jemnou kořenitostí a příjemnou kyselinou v dlouhém závěru.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Ideální kombinaci vytvoříte spojením sladkých ovocných desertům nebo s brusinkovou paštikou.
Barva lipového květu. Vůně je jemná, s ovocnými tóny, doprovázena minerálním nádechem s patrnou stopou zeleného pepře a kiwi. V chuti je víno šťavnaté, lehce pikantní kyselina podtrhuje kořenitý charakter celého vína. Znamenitě víno vynikne s lehkými zeleninovými úpravami pokrmů, jako jsou těstovinové saláty. Zajímavé spojení vznikne s uzeným masem a sladkovodními rybami.
bílé
Barva
Barva lipového květu.
Vůně
Vůně je jemná, s ovocnými tóny, doprovázena minerálním nádechem s patrnou stopou zeleného pepře a kiwi.
Chuť
V chuti je víno šťavnaté, lehce pikantní kyselina podtrhuje kořenitý charakter celého vína.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Znamenitě víno vynikne s lehkými zeleninovými úpravami pokrmů, jako jsou těstovinové saláty. Zajímavé spojení vznikne s uzeným masem a sladkovodními rybami.
Toto víno z ušlechtilé odrůdy Rulandské bílé má jiskrný vzhled se zlatavou barvou. Vůně je jemná, květinově čistá s náznakem bílého jasmínu. V plné elegantní chuti decentně vyniká svěží kyselinka, které utváří dlouhý a harmonický závěr. Toto víno znamenitě vynikne se sladkovodními rybami, telecí a nebo vepřovou pečení.
bílé
Barva
má jiskrný vzhled se zlatavou barvou.
Vůně
Vůně je jemná, květinově čistá s náznakem bílého jasmínu.
Chuť
V plné elegantní chuti decentně vyniká svěží kyselinka, které utváří dlouhý a harmonický závěr.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Toto víno znamenitě vynikne se sladkovodními rybami, telecí a nebo vepřovou pečení.
Barva světlého zlata se zelenkavými odlesky. Vůně je výrazná se šťavnatostí exotického ovoce a decentním dozvukem medu. V chuti se výborně snoubí svěží ovocnost a lahodná harmonie.
bílé
Barva
Barva světlého zlata se zelenkavými odlesky.
Vůně
Vůně je výrazná se šťavnatostí exotického ovoce a decentním dozvukem medu.
Chuť
V chuti se výborně snoubí svěží ovocnost a lahodná harmonie.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Nižší obsah alkoholu podmiňuje vysokou svěžest a lehkost vína jenž vybízí k párování se studenými předkrmy, uzenými rybami a zeleninovými polévkami.
Víno má světlejší zelenou barvu s mírně zlatavým odlesky. Disponuje výrazným ovocným aroma s tóny zralého angreštu a černého bezu. V chuti je víno plné, šťavnaté s dlouhou dochutí. Celkový dojem je harmonický a doplněný příjemnou kyselinou.
bílé
Barva
Víno má světlejší zelenou barvu s mírně zlatavým odlesky.
Vůně
Disponuje výrazným ovocným aroma s tóny zralého angreštu a černého bezu.
Chuť
V chuti je víno plné, šťavnaté s dlouhou dochutí.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Doporučujeme k pikantním úpravám drůbežího masa, výrazným rybím pokrmům či asijské kuchyni.
Čistá zlatožlutá barva a jemná vůně s nádechem růží a medu. Jemně kořenitá chuť s příjemnou kyselinou, kterou v závěru skvěle doplňuje příjemný zbytkový cukr.
bílé
Barva
Čistá zlatožlutá barva.
Vůně
Jemná vůně s nádechem růží a medu.
Chuť
Jemně kořenitá chuť s příjemnou kyselinou, kterou v závěru skvěle doplňuje příjemný zbytkový cukr.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Doporučujeme podávat k pikantním úpravám drůbežího či vepřového masa, asijské kuchyni či nepříliš sladkých dezertům.
Zlatavě žlutá barva s aroma sadového ovoce a medu. Chuť je svěží, šťavnatá, s ovocným charakterem a dlouhou dochutí. Doporučujeme ke sladkovodním rybám, drůbežímu masu či k dorůžova pečené vepřové panence.
bílé
Barva
Zlatavě žlutá barva.
Vůně
Aroma sadového ovoce a medu.
Chuť
Chuť je svěží, šťavnatá, s ovocným charakterem a dlouhou dochutí.
Doporučená teplota podávání
8–10 °C
Doporučení k pokrmům
Jako skvělý doprovod bude víno v kombinaci se smetanovo houbovými pokrmy, panenkou propečenou do růžova, nebo dravými rybami.
Blog Sommeliera
Proč pijeme v zimě spíše červená vína? Jak na správnou dekantaci
K zimě se hodí spíše červená vína. Jsou těžší, budí hřejivý dojem a skvěle doplní kaloricky výživnější jídla, na kterých si v zimě pochutnáváme. Červená vína nejsou tolik vychlazená jako bílá či růžová, proto v nás také vyvolávají pocit tepla. [...]
Velký manuál o sladkovodních rybách a víně. Chutné recepty, vinné snoubení i tipy přímo od rybáře
Grilovací sezona je v plném proudu a jedním z výtečných pokrmů na ohni jsou sladkovodní ryby. Velkou výhodou je snadná dostupnost těchto čerstvých ryb, a to nejen v létě, ale i během podzimních výlovů rybníků. Spojili jsme proto tři odborníky, [...]
Připravte se na grilovací sezonu IV. – moučník
Překvapte hosty grilování sladkou tečkou v podobě originálního koláče „Far breton“, rovněž připraveného na ohni. Je velmi jednoduchý, kromě ingrediencí budete potřebovat litinový hrnec nebo starší pánev s pokličkou, pečící papír a dřevěné uhlí. Výsledek chutná báječně. Far breton, francouzský [...]
Připravte se na grilovací sezonu III. – ryba
Velmi populární je také grilování ryb, které mají i tu výhodu, že jejich příprava není příliš dlouhá. Pojďte vyzkoušet italskou specialitu v její rybí verzi - grilování sumce. Saltimbocca ze sumce v sušené šunce se salátem z grilované mrkve Saltimbocca znamená v překladu [...]
Připravte se na grilovací sezonu II.
Máme pro vás další tip na grilování, tentokrát z vepřového masa. Vepřová panenka ve vinagretě s grilovanou zeleninou Jednou z hlavních předností vepřové panenky je jednoduchá příprava. V podstatě stačí maso očistit a osolit, případně dochutit jednoduchou zálivkou a pár minut [...]
GALERIE
Vychutnáváte si jedinečnou atmosféru Mikulova a skvělou chuť Víno Mikulov Sommelier Club?
Tak nezapomínejte fotit a označovat nás na instagramu #vinomikulov #mikulove.
Ty nejlepší se objeví zde.